Het advies van de Gezondheidsraad is om minder bewerkt vlees (op je brood) te eten, maar al je vlees vervangen door kaas is ook niet al te gezond. Kaas levert namelijk veel verzadigd vet en is erg zout.

Maar wat doe je dan op je brood?? Hoor ik je denken.. Goed nieuws! Er zijn een legio aan mogelijkheden! Om je op weg te helpen heb ik enkele heerlijke recepten op een rijtje gezet waarmee je zelf in een handomdraai je eigen gezonde broodspreads kunt maken.

Enne, mits je ze in een afgesloten bakje in de koelkast zet kun je ze gerust enkele dagen bewaren, zodat je niet elke dag opnieuw de keuken in hoeft te duiken.

Erwtenspread

(voor 4 sneetjes)

Ingrediënten

  • 2 eetl yoghurt
  • 200 g diepvrieserwtjes
  • 1 hand verse muntblaadjes
  • 0,5 avocado
  • Scheutje olijfolie
  • (versgemalen)peper

Bereidingswijze

Doe de erwtjes in een schaaltje met heet water en giet na 1 minuut af. Doe de uitgelekte erwtjes vervolgens in een blender. Voeg hier de avocado, yoghurt, munt en olijfolie aan toe met een klein beetje peper. Blender totdat je een grof smeersel hebt verkregen.

Hummus

(voor 8 sneetjes)

Ingrediënten

  • 300 g gare kikkererwten (eventueel uit blik)
  • 2 eetl tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • Sap van 1 citroen
  • 4 eetl olijfolie
  • (versgemalen) peper

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten samen in een kom en pureer met een staafmixer tot een gladde massa.

Rode bietenhummus

(Voor 8 sneetjes)

Ingrediënten

  • 130 gram gare kikkererwten (eventueel uit blik)
  • 100 g gekookte bieten
  • 1 eetl tahin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl verse tijm
  • 1,5 eetl citroensap
  • 2 eetl olijfolie
  • (versgemalen) peper

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten samen in een kom en pureer met een staafmixer tot een gladde massa.

Eiersalade

(voor 6 sneetjes)

Ingrediënten

  • 4 hardgekookte eieren
  • 4 eetl kwark
  • 1 eetl fijngehakte bieslook
  • 2 tl kerriepoeder
  • (versgemalen) peper

Bereidingswijze

Snijd de eieren fijn en meng met de overige ingrediënten. Breng op smaak met wat peper.

Tofuspread

(voor 8 sneetjes)

Ingrediënten

  • 180 g (gekruide) tofublokjes
  • 100 ml sojayoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • 0,5 rode peper zonder zaadjes
  • 1 eetl sojasaus
  • Scheutje olijfolie

Bereidingswijze

Schil de gember en snijd het teentje knoflook, de gember en de rode peper fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de knoflook, gember en rode peper gedurende 5 minuten op een laag vuurtje. Voeg vervolgens de tofublokjes toe en bak weer 5 minuten. Schep in een blender of keukenmachine en laat 5 minuten afkoelen. Voeg vervolgens de sojasaus en de sojayoghurt toe en meng tot een gladde spread.

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!