Niets lekkerder dan groente en fruit van het seizoen!! Maar, vaak wordt er gedacht dat er in de winter niet voldoende verkrijgbaar is voor een goede variatie.. Toch wel!! Laat je verbazen en ontdek de heerlijke (vergeten)groente- en fruitsoorten van dit seizoen met enkele heerlijke recepten!! Yumm..!!

Wintergroente en winterfruit!

In de supermarkt zijn bijna altijd alle soorten groente en fruit verkrijgbaar, onafhankelijk van het seizoen. Vele soorten worden geïmporteerd vanuit het buitenland. Hierdoor weten we vaak niet meer tot welk seizoen ze behoren. Eigenlijk is dit jammer, want.. groente en fruit van het seizoen smaken vaak veel lekkerder, zijn minder belastend voor het milieu en erg voordelig voor je portemonnee!

Reden genoeg lijkt me om je hier wat meer in te verdiepen! Een handige manier om altijd up tot date te zijn van de seizoensproducten is een groente- en fruit kalender. Typ het in op Google en je vind er direct een paar. Zelf vind ik die van 24 Kitchen erg handig en duidelijk.

Met zo’n kalender ontdek je dat februari de maand is van onder andere de aardpeer, pastinaak, pompoen, schorseneren, spruitjes, winterwortel en diverse koolsoorten. Bij fruit in februari kun je denken aan diverse soorten appels, cranberry’s, peren en stoofperen.

Milieuvriendelijk

Naast een heerlijke volle smaak en de voordelige prijs zijn seizoensproducten dus ook een stuk milieuvriendelijker. Er is immers minder brandstof nodig om de groente van de lokale boer naar de supermarkt, groenteboer of markt te brengen, dan wanneer deze vanuit Costa Rica komen overgevlogen.

Om de duurzaamheid van een product te kunnen beoordelen heeft Milieu Centraal een super handige app ontwikkelt voor op je telefoon. Met deze app achterhaal je welke groente- en fruitsoorten per maand het minst belastend zijn voor het milieu. Dit zijn meestal producten van het seizoen uit Nederland, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo is andijvie uit Spanje in de maand februari een milieuvriendelijk product, doordat dit geteeld is op een akker en per vrachtwagen is vervoerd. Groene asperges daarentegen komen op dit moment vanuit Peru overgevlogen en zijn daardoor niet milieu vriendelijk.

Recepten

Om je alvast op weg te helpen om de seizoensproducten toe te passen in je maaltijd, zodat ook jij van bovenstaande voordelen kunt profiteren, heb ik enkele overheerlijke recepten met (vergeten)wintergroenten op een rij gezet! Smakelijk eten!

Appel-pastinaak soep

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 500 g pastinaak
  • 1,5 Elstar appel
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1,5 cm verse gemberwortel
  • 750 ml kippenbouillon
  • 125 ml demi crème fraîche
  • 50 g gerookte zalm, in reepjes
  • Klein bosje waterkers
  • Zout en (versgemalen)peper

Bereidingswijze

Snipper de ui, schil de pastinaken en de appels en snijd in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui 2 tot 3 minuten op matig vuur. Voeg de pastinaak- en appelblokjes toe en bak even kort mee. Schil de gember en hak deze fijn. Meng de gember vervolgens door het pastinaak-appel mengsel en voeg de bouillon toe. Laat 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer en meng op het eind de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Schep de soep in de borden en garneer met de reepjes zalm en waterkers.

Geroosterde aardpeer

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 750 g aardperen
  • 2 rode uien
  • 1 bol knoflook
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 4 eetl. olijfolie
  • Zout en (versgemalen)peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 ºC. en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de aardperen en snijd vervolgens samen met de uien in parten. Verdeel over de bakplaat. Haal vervolgens de tenen knoflook los en leg ze tussen de aardperen en uien op de bakplaat. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en bestrooi hier het aardappel-ui-knoflookmengsel mee. Besprenkel het geheel vervolgens met de olijfolie en bestrooi met (versgemalen)peper en zout. Rooster in 45 minuten in het midden van de oven gaar.

Schorseneren

(voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 1 kg schorseneren
  • 3 eetl. azijn
  • 3 eetl. melk
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze

Boen de schorseneren onder warm stromend water schoon. Schil ze met een dunschiller en snijd de uiteinden eraf. Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 4 cm en leg ze direct in een bak met water en azijn om verkleuring tegen te gaan. Breng vervolgens een pan met 1 liter water en de melk aan de kook en kook de schorseneren in 15 tot 20 minuten gaar en schud ze af. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat.

 

 

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!