Het is zomer!! Tijd voor heerlijke gezonde (!) zomerse maaltijdsalades! In mijn nieuwe blog vind je 3 heerlijke recepten met daarbij een aantal salade tips waarmee je van elke salade keer op keer een feestje kunt maken! Hmmmm…

Maaltijdsalade met knoflookgarnalen

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 100 gram gemengde sla (rucola slamelange of eikenblad slamelange)
  • 200 gram tomaten (cherrytomaten, roma tomaten, gele tomaten etc.)
  • 20 grote garnalen
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • Een handje verse dille
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel olijfolie

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd 

Bereidingswijze

Om de pijnboompitjes te roosteren kun je ze in een droge pan kort bakken totdat ze mooi bruin kleuren. Leg ze vervolgens op een schoteltje en laat ze even afkoelen. Snijd de verschillende soorten tomaten in dunne plakjes, hak de dille fijn en pers de knoflook met een knoflookpers. Bak de knoflook even kort aan in de olijfolie en voeg de garnalen toe. Bak verse garnalen ongeveer 5 minuten, diepvriesgarnalen mogen iets langer. Voor de dressing meng je de olijfolie, het citroensap en de mosterd in een kommetje. Meng dit vervolgens met de sla en de tomaten in een slakom. Verdeel de knoflookgarnalen er overheen en garneer het gerecht met de dille en de pijnboompitjes.

 

Maaltijdsalade met mango en gerookte kip

 Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 200 gram sla naar keuze
  • 200 gram gerookte kip
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1/2 komkommer
  • Een handje ongezouten cashewnoten 

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde dille 

Bereidingswijze

Halveer de tomaatjes en snijd de komkommer in kleine stukjes. Schil en ontpit de avocado en maak hier kleine blokjes van. Schil vervolgens de mango en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Snijd ook de kip in dunne reepjes. Voor de dressing meng je de olijfolie, azijn, honing, mosterd en dille in een kommetje. Meng de sla, komkommer en tomaatjes met de dressing en verdeel over 2 borden. Strooi hier de stukjes mango en avocado overheen en leg de gerookte kip in het midden. Garneer het gerecht met de cashewnoten.

 

Maaltijdsalade met gerookte zalm

 Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 100 gram rucola slamelange
  • 6 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 1 bosuitje
  • 150 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 mespuntje mosterd
  • ½ theelepel gedroogde dille

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitjes kort in een droge pan totdat ze mooi bruin kleuren. Laat ze vervolgens op een schoteltje even afkoelen. Snijd zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes en het bosuitje in dunne ringen. Voor de dressing meng je de olijfolie, azijn, mosterd en dille in een kommetje. Meng dit vervolgens met de sla, tomaatjes en het bosuitje in een slakom. Verdeel dit over 2 borden en leg er vervolgens de gerookte zalm op. Garneer het gerecht met de pijnboompitjes en rasp de kaas eroverheen.

 

Salade tips

  • Je kunt in de meeste salades gerookte of gebakken kip, gerookte zalm, tonijn uit blik, feta kaas, ongezouten noten en avocado prima voor elkaar uitwisselen.
  • Wissel eens met de ingrediënten van de dressing. Neem bijvoorbeeld eens balsamicoazijn of witte wijnazijn in plaats van de naturel azijn. En de dille kun je vervangen door Italiaanse kruiden, bieslook of basilicumblaadjes. Voor een salade met minder calorieën kun je de olie achterwege laten.
  • Varieer met verschillende soorten groenten in je salade. Denk eens aan komkommer, (cherry)tomaatjes, geraspte wortel, reepjes paprika, gebakken champignons, bosuitjes, verschillende soorten sla etc.
  • In plaats van geroosterde pijnboompitjes kun je ook eens wat amandelschaafsel, sesamzaad, gebroken lijnzaad, pompoenpitjes en/of zonnebloempitjes roosteren.
  • Voor een voedzamere salade kun je wat gekookte volkoren pasta toevoegen. Neem dan ongeveer 50 gram ongekookt gewicht per persoon. Of neem er enkele stukjes volkorenstokbrood met wat (zelfgemaakte) pesto

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!