Hoera!!! Onbeperkt nitraatrijke groente, zelfs in combinatie met vis. Het mag!

Het jaren lange gevreesde nitraat in groente als spinazie en sla, dat bij een te frequente consumptie of bij een combinatie met vis niet goed voor onze gezondheid zou zijn, is toch geheel veilig gebleken!!

Geweldig nieuws dus voor de liefhebbers van zalm in combinatie met spinazie en van de sla, rucola, andijvie, bietjes en bleekselderij fans.

Speciaal om dit goede nieuws te vieren heb ik een aantal overheerlijke en bovenal gezonde recepten op een rijtje gezet.

 

Penne met zalm en spinazie

(hoofdgerecht 4 pers.)

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren penne
  • 2 uien
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 2 eetl. Olijfolie
  • 600 gram spinazie
  • 250 gram zalmfilet
  • 3 eetl. demi crème fraîche

Bereiding

  1. Penne koken volgens de aanwijzingen op de verpakking
  2. Snipper de ui en snijd de champignons in vieren. Verhit ondertussen de olie in een wok en fruit de ui 3 min. Voeg de champignons toe en roerbak 5 min. tot het vocht is verdampt. Voeg vervolgens steeds een handvol spinazie toe en laat slinken. Herhaal tot de spinazie op is.
  3. Snijd de zalm in kleine stukjes. Schep de zalm erbij en verwarm 3 min. tot de zalm gaar is. Voeg de met de demi crème fraîche toe en schep ondertussen om. Breng op smaak zout en peper.
  4. Verdeel de penne over de borden en schep de spinazie-zalm saus erop.

 

Andijvie-rucola stamppot met tofu

(hoofdgerecht 4 pers.)

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 4 rode uien
  • 4 eetl. olijfolie
  • 400 gram gesneden andijvie
  • 75 gram grof gesneden rucola
  • 125 ml halfvolle melk
  • 360 gram tofu pittig gekruid (AH)

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook ze in weinig water met wat zout in ca. 20 min. gaar. Snipper ondertussen de uien en fruit deze in 3 min. Vervolgens de tofu ca. 5 min. bakken.
  2. Giet de aardappelen af. Schenk de melk in de pan en breng de melk aan de kook. Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn. Roer 2 eetl. olie door de puree. Zet de pan op een zacht vuurtje. Schep deel voor deel andijvie en rucola door de puree en laat alles goed warm worden. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Stamppot over vier borden verdelen en tofu erop scheppen.

Winterse salade met bietjes

(bijgerecht gerecht 4 pers.)

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • Zeezout
  • 2 rode bietjes
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 theel. Mosterd
  • (versgemalen) peper
  • 3 eetl. zoetzure zilveruitjes
  • 100 gram jonge bladsla

Bereiding

  1. Venkel schoonmaken en in kleine blokjes snijden. In pannetje met ruim kokend water en zout venkelblokjes ca. 1 minuut koken. In vergiet laten uitlekken. Bietjes schoonmaken en in blokjes snijden. In kom azijn, olie, mosterd, zout en peper tot dressing kloppen. Helft van dressing in andere kom schenken. In één kom venkel door dressing scheppen. Bietjes laten uitlekken. In andere kom bietjes door dressing scheppen. Beide groenten ca. 1 uur laten staan. Zilveruitjes in vieren snijden.
  2. Bladsla in slakom doen. Venkel, bietjes (met dressing) en zilveruitjes luchtig erdoor scheppen.

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!