43% groenten (tomaat, knolselderij, prei, paprika, ui, wortel, groene kool, witte kool), 13% kruiden en specerijen (paprika, witte peper, oregano, nootmuskaat, basilicum, tijm, kurkuma), plantaardig bouillonpoeder (zout, gehydrolyseerd eiwit (soja), maïs), maïskiemolie), zout, lupine, suiker, smaakversterker: E621, tarwebloem, maltodextrine, voedingszuur: E330, zonnebloemolie, kleurstof: E162….???

 

PASTASAUS..?? Heb jij nog enig idee wat je eet? E-nummers: onze voeding lijkt er tjokvol mee te zitten.

E-nummers, wat zijn het eigenlijk?

E-nummers zijn toevoegingen aan voedingsmiddelen die de eigenschappen van het voedingsmiddel verbeteren. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld de smaak, houdbaarheid of kleur van een product.

Er zijn natuurlijke E-nummers en er zijn E-nummers die gemaakt worden in een fabriek. Dit zijn de natuuridentieke en synthetische stoffen.

 

Veiligheid

Over de veiligheid van E-nummers blijven tegenstrijdige berichten verschijnen in de media.

Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) zijn E-nummers bij gebruik binnen de aanvaardbare dagelijkse inname (AID) volkomen veilig. De EFSA is een organisatie die alle toevoegingen keurt en bij goedkeuring de stoffen een E-nummer geeft. Dit nummer is dus eigenlijk een garantie dat de stoffen bij normaal gebruik veilig zijn.

Anderen beweren echter dat niet alle E-nummers veilig zijn voor onze gezondheid. Over E621 (Ve-tsin) uit onze pastasaus, wordt gezegd dat het schadelijk zou zijn voor de hersenen en een eetlust verhogende werking heeft. Ook staan de E-nummers E102 (tartrazine) en E131 (patentblauw V) ter discussie. Deze E-nummers worden als kleurstof gebruikt in producten als gebak, snoep, yoghurtdrinks, kroepoek, kauwgom, sauzen, snoep, kaas, frisdrank etc. Er wordt beweerd dat ze onder andere allergische reacties kunnen uitlokken.

 

En nu..?

Door deze tegenstrijdige berichten is het lastig om een goed oordeel te vellen over de veiligheid van E-nummers. Belangrijk is daarom dat je zicht hebt op hetgeen je eet. Dit kun je doen door zoveel mogelijk voor verse producten te kiezen, etiketten te lezen en bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te laten staan. Hiermee verlaag je meteen de hoeveelheid zout en suiker in je voeding.

Verdiep je daarnaast in de E-nummers die je tegenkomt op voedingsmiddelen. Er zijn namelijk slechts enkele E-nummers die ter discussie staan en een heleboel E-nummers die volkomen veilig zijn. Zo bevat bijvoorbeeld een tomaat van nature al 10 tot 15 E-nummers en geeft het E-nummer 330 aan dat citroenzuur als conserveermiddel is gebruikt. Je begrijpt dat je hier geen vraagtekens bij hoeft te zetten.

Experimenteer daarnaast met kruiden, specerijen en verse producten om zelf je boemboe’s en sauzen te maken. Zodra je hier handigheid in krijgt zal je merken dat het niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn en dat het ook nog eens vele malen lekkerder is!

Indien je kiest voor gedroogde kruiden en specerijen, dan kun je ervoor kiezen om grotere hoeveelheden te maken die je vervolgens in een potje op een donkere plek bewaart.

 

Om je alvast op weg te helpen een aantal heerlijke kruidenmixen voor bij vlees, vis, rijst- en pastagerechten, soepen, sausen, enz.

 

Italiaanse mix

  • 1 theel. oregano
  • 1 theel. (vers) gemalen peper
  • ½ theel. knoflookpoeder
  • ½ theel. uienpoeder
  • ¼ theel. basilicum
  • ½ theel. gedroogde peterselie
  • Snufje zout

Nasi kruiden

  • 1 theel. gemalen kurkuma
  • 1 theel. gemalen gemberwortel
  • 1 theel. gemalen korianderzaad
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 theel. (vers) gemalen peper
  • ½ theel gemalen komijn
  • ½ theel. gemalen Piri Piri
  • ½ theel. knoflook poeder
  • Snufje zout

Mexicaanse mix

  • 1 theel. chilipoeder
  • 1 theel. djinten
  • ½ theel. paprikapoeder
  • ½ theel. fijngestampte gedroogde rode pepertjes
  • ¼ theel. knoflookpoeder
  • ¼ theel. uienpoeder
  • Snufje zout

Indiase kruidenmix

  • 1 theel. gemalen kardemom
  • 1 theel. gemalen djinten
  • 1 theel. kerriepoeder
  • ½ theel. kaneel
  • ½ theel. gemalen ketoembar
  • ¼ theel. nootmuskaat
  • ¼ theel. kruidnagelgruis
  • Snufje zout

Gedroogde kruiden en specerijen kun je ter variatie ook eens vervangen door verse producten. Je kunt de Piri Piri vervangen door een stukje Spaanse peper, de knoflookpoeder door een teentje verse knoflook en de gedroogde oregano, basilicum en de peterselie door de verse variant. Neem dan iets grotere hoeveelheden van de verse producten en proef wat je doet!

Succes!

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

E-Nummers

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!