De dagen worden korter, het kwik daalt en het is weer tijd voor stevige winterkost!! Ongezond? Nee hoor, ook de stevige winterkost past prima binnen een gezond voedingspatroon!! In mijn blog van deze week vind je 3 heerlijke recepten.

Gezonde winterkost

Winterkost staat vaak bekent als energierijk, vet, ongezond en dikmakend. Dat dit niet zo hoeft te zijn ontdek je met de recepten uit mijn blog van deze week.

Het belangrijkste bij stamppotten, ovenschotels en andere winterse gerechten is dat je zorgt voor de goede verhouding van je ingrediënten. Dit betekent minimaal 200 gram groente, maximaal 250 gram aardappelen en 100-125 gram mager vlees per persoon. Gebruik je daarnaast bij de bereiding een scheutje vloeibare margarine, halfvolle melk, olijfolie of bouillon dan heb je gewoon een super gezonde maaltijd!

Wintergroenten

Een gezonde winterkost maak je natuurlijk met groenten van het seizoen. Je vindt ze op het moment volop in de supermarkt en ze zijn vaak veel goedkoper dan de groente die van ver komen. Extra bijkomstigheid is dat ze vaak duurzamer gekweekt worden, doordat ze van eigen bodem komen.

Echte wintergroente zijn boerenkool, groene kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, prei, rode biet, spruitjes, winterwortel, winderpostelein, witlof en zuurkool.

Super gezonde zuurkoolstamppot

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram zuurkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2 tartaartjes
  • 2 theelepels mosterd
  • 750 ml groentebouillon
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze gedurende 20 minuten. Kook ondertussen de zuurkool 5 tot 10 minuten in het eigen vocht. Snipper de ui en hak het teentje knoflook fijn. Strijk de tartaartjes in met een theelepel mosterd. Verhit de margarine en bak hierin de tartaartje gedurende 2 minuten per kant goudbruin en rosé van binnen. Neem de tartaartjes uit de pan en houd ze warm onder een deksel of in aluminiumfolie. Fruit de ui en de knoflook samen met een snufje peper in het bakvet van de tartaartjes, voeg een scheutje water toe en maak hier een jus van. Maak van de gare aardappelen en de bouillon een smeuïge puree, meng de zuurkool erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de tartaartjes en de jus.

Geurige Pastinaak

Ingrediënten

(2 personen, bijgerecht)

  • 400 gram pastinaak
  • 0,5 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze

Schil de pastinaak en snijd in plakken. Kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten gaar. Rooster ondertussen het komijnzaad in een droge pan totdat het heerlijk gaat geuren. Schud de pastinaak vervolgens af, voeg het komijnzaad en de olie toe en warm het geheel nog even goed door. Serveer dit gerecht samen met een stukje mager vlees en gekookte aardappelen.

Stamppotje van knolselderij

Ingrediënten

(2 personen)

  • 1 kleine knolselderij
  • 500 gram aardappelen
  • 150 gram ham blokjes
  • Enkele sprietjes verse bieslook
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Nootmuskaat

Bereiding

Schil de aardappelen en de knolselderij. Snijd de aardappelen doormidden en snijd de knolselderij in blokjes. Kook ze vervolgens samen in een pan gedurende 20 tot 25 minuten. Bak ondertussen de ham blokjes in de olijfolie even kort aan en knip de bieslook fijn. Verhit vervolgens de melk en maak een puree van de aardappelen, knolselderij en de warme melk. Schep er de ham blokjes en de bieslook door en maak op smaak met een snufje nootmuskaat.

 

Wedden dat je met deze overheerlijke recepten de rookworst, spek, roomboter en de vette jus kunt missen als kiespijn?! :)

 

Smakelijk eten!

 

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!