Gezellig met je vriendinnen theeleuten en afvallen! Wie wil dat nou niet? Is dit te mooi om waar te zijn, of is het werkelijk zo dat je door het drinken van groene thee gewicht verliest?

Groene thee VS zwarte thee

Veel mensen denken dat groene thee gezonder is dan zwarte thee, o.a. omdat het meer antioxidanten zou bevatten die beschermend werken tegen kanker. Daarnaast zou het gewichtsverlies bevorderen. Om te kunnen beoordelen of dit werkelijk waar is, is het handig om deze theesoorten naast elkaar te zetten, zodat de verschillen met elkaar vergeleken kunnen worden.

  Groene thee Zwarte thee
Afkomst Cemellia sinsensis Cemellia sinsensis
Bewerking Plukken en drogen Plukken, drogen en fermenteren of gisten
Voedingswaarde/125 ml Energie 0 kcal 0 kcal
  Koolhydraten 0 g 0 g
  Eiwitten 0 g 0 g
  Vetten 0 g 0 g
Flavonoïden Aanwezig Aanwezig
Fluoride Aanwezig Aanwezig
Mangaan Aanwezig Aanwezig
Tannine Aanwezig Aanwezig
Cafeïne Aanwezig Aanwezig

 

Uit bovenstaande tabel kun je opmaken dat zich het grootste verschil in de bewerking plaatsvindt. Groene thee wordt na het plukken enkel gedroogd, waardoor het zijn groene kleur behoudt. Zwarte thee wordt na het drogen gefermenteerd of gegist waardoor de thee donker van kleur wordt en zijn specifieke smaak krijgt.

Beide theesoorten bevatten na deze bewerkingen nog steeds dezelfde voedingswaarde. Wel kan de hoeveelheid flavonoïden, fluoride, mangaan, tannine en cafeïne wat verschillen. Maar dit is ook afhankelijk van hoe sterk je je kopje thee zet en van de kwaliteit van de oogst.

Echte grote verschillen lijken er dus niet te bestaan.

Afvallen met groene thee?

Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat gewichtsverlies extra wordt gestimuleerd door het drinken van groene thee. Het enige stofje dat een mogelijk verband houdt met een gezond gewicht is cafeïne, dit stofje kan je ruststofwisseling licht verhogen. Echter, dit is ook in zwarte thee aanwezig, in ongeveer dezelfde hoeveelheid: 30 mg per kopje. Beide theesoorten bevatten geen calorieën, dus mits je je thee zonder suiker drinkt maakt het niet uit voor welk smaakje je kiest!

Vertel jouw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met jou op!