Is suiker verslavend?

Er wordt regelmatig beweert dat het eten van suiker verslavend is. Er bestaan tegenwoordig zelfs speciale afkickklinieken om van je “suikerverslaving” af te komen. Maar is dat wel echt nodig? Of is dit gewoon weer een slimme manier om veel geld te verdienen? Dat lees je vandaag in mijn blog.

Suiker, je hersenen en hormonen

Het eten van suiker activeert het beloningssysteem in je hersenen. Je voelt je daardoor prettig. Dit prettige gevoel is te danken aan het hormoon dopamine dat vrij komt na het eten van suiker. Dopamine is tevens het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij het gebruik van alcohol en drugs.

Dus suiker is net zo verslavend als alcohol en drugs?

Kun je daarom ook aannemen dat suiker net zo verslavend is als alcohol en drugs? Het antwoord is (GELUKKIG!) nee. Dopamine geeft je een fijn gevoel, maar kan je niet afhankelijk maken. Je maakt bijvoorbeeld ook extra dopamine aan als je naar mooie muziek luistert of wanneer je gaat sporten, maar echt verslavend zijn deze activiteiten niet. Er speelt dus meer mee bij een verslaving dan alleen de aanmaak van dopamine.

Toch geven mensen vaak aan dat ze (tijdelijk) hoofdpijn krijgen, zich onrustig of minder fit voelen zodra ze suikerrijke producten gaan minderen of in zijn geheel weg gaan laten. Dit heeft niet direct met een verslaving te maken, maar wel met het feit dat je jezelf wel degelijk (even) beter ging voelen door het eten van suiker. Dit gevoel kun je daardoor (met name in het begin) gaan missen. Ook kan het veranderen van eetgewoonten stress met zich meebrengen, wat zich ook kan uiten in deze klachten, zonder dat het direct iets met suiker te maken heeft.

Om dit vervelende gevoel op te vangen kun je er voor kiezen om de aanmaak van dopamine op een andere (gezonde!) manier te stimuleren. De beste manier hiervoor is gewoon dingen doen waar je blij van wordt. Ga bijvoorbeeld lekker dansen op muziek of een rondje hardlopen. Wedden dat je dip ineens stukken minder wordt!?

Conclusie

Suiker is niet echt verslavend, de weg naar een afkickkliniek lijkt mij daarom behoorlijk overdreven. Wel kan het zijn dat je het moeilijk vindt om minder suiker te eten. Dit kan komen doordat je de aanmaak van dopamine mist of omdat je het lastig vindt om oude gewoonten te doorbreken. Gelukkig kun je dit gevoel makkelijk opvangen door leuke dingen te gaan doen en wordt dat nare gevoel na verloop van tijd ook vanzelf al minder.

 

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!