Ze vliegen je tegenwoordig om je oren: de maaltijdboxen. Een kleine greep uit het assortiment zijn de Mathijs Maaltijdbox, de AH Box, de Streekbox en de HelloFresh Maaltijdbox. Omdat ik als diëtist en als kookfanaat ontzettend benieuwd ben naar deze boxen ben ik afgelopen week begonnen met het testen van de HelloFresh Maaltijdbox. In mijn blog van deze week lees je over mijn ervaringen.

Maaltijdboxen, wat zijn het eigenlijk?

Maaltijdboxen zijn boxen waarin je al je ingrediënten in de juiste hoeveelheden voor de bereiding van je maaltijd vindt. Dit alles krijg je inclusief de recepten tot aan je deur thuisbezorgt. Je hoeft de deur niet uit om de boodschappen te doen en je hoeft je creativiteit niet te gebruiken om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Super handig dus!

De HelloFresh Maaltijdbox

Ik bestelde afgelopen week de HelloFresh Maaltijdbox. Hierbij ben ik gegaan voor de Originalbox met 3 maaltijden voor 2 personen. Dit is de eenvoudigste box. Normaal gesproken kost deze box €34,-, ik had hem nu via een actie voor €14,-.

Door gebruik te maken van deze actie heb ik een abonnement afgesloten waarmee ik automatisch elke week de Originalbox zal ontvangen. Echter, ik wil de box niet wekelijks ontvangen, wat gelukkig geen probleem bij HelloFresh. Door een bezoek aan de website heb ik mijn abonnement kunnen pauzeren (max. 1 maand, wat je maandelijks kunt herhalen), waarmee ik nu zelf kies wanneer ik een box af wil nemen en wanneer niet.

Bij deze actie ben ik verplicht om in de toekomst nog minimaal één box voor de normale prijs af te nemen voordat ik mijn abonnement op kan zeggen. Je kunt ook een eenmalige box bestellen, de kosten hiervoor liggen dan in verhouding wat hoger.

Naast de Originalbox kun je kiezen voor de Veggiebox, de Familybox, de Ontbijtbox, de Fruitbox en nog vele andere. Je kunt voordat je bestelt inzien welke maaltijden er in je box zitten.

Mijn maaltijdbox

Mijn maaltijdbox bevatte de ingrediënten voor 3 warme maaltijden:

  • Groene curry met kabeljauw, choisam en noodels;IMG_0040
  • Herfststoof van bokbier en prei met worst van Brandt & Levie;
  • Risotto van parelgerst met pecorino en groenten.

Alle ingrediënten waren in de juiste hoeveelheid aanwezig. Het enige dat ik zelf nog toe moest voegen was groentebouillon, olijfolie, roomboter, melk, mosterd, peper en zout. Dit zijn ingrediënten die ik altijd op voorraad heb, dus dit was voor mij geen probleem.

In de box vond ik verder nog een kaart waarop alle recepten, inclusief bereidingstijd stonden vermeld. Om de maaltijden zo vers mogelijk te houden werd er een advies gegeven in welke volgorde ik de maaltijden het best kon bereiden.

Mijn ervaring

Ik vond alle drie de maaltijden makkelijk te bereiden met behulp van de bijgeleverde recepten. De aangegeven bereidingstijd kwam overeen met de tijd die ik daadwerkelijk nodig had voor de bereiding.

De hoeveelheid per persoon is precies afgemeten en kwam overeen met een standaard één persoonsportie. Op zich prima, maar voor grote eters zijn de porties naar mijn idee wat aan de krappe kant.

Verder vond ik de maaltijden een lekkere en verassende afwisseling op de maaltijden die ik normaal gesproken maak. Je hebt ook meteen een goede variatie in je week doordat de box een vegetarische maaltijd een maaltijd met vis en een maaltijd met vlees levert.

Ik vond met name de groene curry en de risotto erg lekker!

Hoe gezond zijn de maaltijden?

Om te beoordelen of de maaltijden naast dat ze erg lekker zijn ook gezond zijn, heb ik ze vergeleken met de criteria van het Voedingscentrum voor een gezonde maaltijd uit de categorie “bij voorkeur”.

Voorkeursmaaltijd volgens het Voedingscentrum Groene curry Herfststoof Risotto
Verzadigd vet: ≤ 10 en% - - -
Transvet: ≤ 1 en% + - -
Natrium: ≤ 160 mg/100g Is zelf te doseren Is zelf te doseren Is zelf te doseren
Vezel: ≥ 1,3 g/100 kcal - + +
Groente: ≥ 150g/portie + + +
Energie: 400-700 kcal + - +
Toegevoegd suiker: ≤ 10 en% + + +

+ Voldoet aan de criteria voor een gezonde warme maaltijd, - Voldoet niet aan de criteria voor een gezonde warme maaltijd

Zoals je in bovenstaand schema af kunt lezen voldoen alle drie maaltijden niet voor 100% aan de criteria voor een gezonde maaltijd van het Voedingscentrum.

Met name het verzadigd vet en transvet voldoen niet aan de criteria. Dit is onder andere te wijten aan het gebruik van roomboter bij de risotto en de herfststoof, de worst bij de herfststoof en het gebruik van kokosmelk bij de groene curry.

Vervang je de roomboter door een vloeibaar bak- en braadproduct dan scoren de maaltijden al een stuk beter. Daarnaast zou HelloFresh de herfststoof gezonder kunnen maken door er een mager stukje vlees bij te leveren (= minder calorieën en minder verzadigd vet). Om de hoeveelheid vezels te verhogen bij de groene curry zou zilvervliesrijst in plaats van noodels een betere keuze zijn. Het verzadigde vet dat de kokosmelk levert is niet schadelijk, dus dat is in tegenstelling tot het verzadigde vet van de roomboter en worst geen probleem.

Conclusie

De HelloFresh Maaltijdbox is een box vol verse ingrediënten met bijpassende recepten. HelloFresh geeft een goede variatie in de maaltijden door een combinatie van vis, vlees en vegetarisch. De maaltijden zijn aan de hand van de recepten eenvoudig te bereiden. Het nadeel is dat ze niet volledig voldoen aan de criteria voor een gezonde maaltijd. Ik vond de HelloFresh box een leuke en lekkere variatie op mijn normale maaltijden en heb al zin om de volgende box te testen!! :)

 

Vertel jouw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met jou op!