Brood, brood, brood of brood?

Brood, we zijn er (bijna) allemaal mee groot gebracht en het is in allerlei verschillende soorten verkrijgbaar: bruinbrood, speltbrood, meergranenbrood, maïsbrood, volkorenbrood, witbrood , koolhydraat arm brood, desembrood, roggebrood etc. De één zweert bij een sneetje bruinbrood met een plakje oude kaas bij het ontbijt, de ander verafschuwd brood omdat je er dik van zou worden.

Persoonlijk denk ik dat een sneetje brood er niet voor zorgt dat je broek steeds strakker gaat zitten. Wel denk ik dat het verstandig is om te weten waarom het ene brood het andere niet is en waarom je bepaalde broodsoorten beter kunt laten liggen.

Om een goede keuze te kunnen maken zal ik je in deze blog de weg wijzen door de verschillende soorten tarwebrood, het meest gegeten brood in Nederland.

Witbrood VS volkorenbrood

Brood wordt gemaakt van graankorrels. In Nederland is dit dus meestal van tarwe, maar het kan ook van rogge, spelt, haver, gerst of maïs zijn. Deze graankorrels worden vermalen tot meel, waar vervolgens onder andere brood van gebakken wordt.

Voor het malen van het graan kunnen verschillende uitmalingsgradaties gebruikt worden. Dit bepaald de voedingswaarde en de kleur van het brood. Een hoge uitmalingsgraad van 100 betekend dat van 100 kg graan, 100 kg meel wordt gemaakt. Hierin zitten dan nog alle voedingsstoffen en vezels van de granen, dit meel wordt volkorenmeel genoemd. Bij een lage uitmalingsgraad worden de vliesjes, kiemen en zemelen verwijderd en blijft er uiteindelijk tarwebloem over.

Van het gemalen graan met de verschillende uitmalingsgradaties kunnen verschillende soorten brood gebakken worden. De drie bekendste soorten zijn volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. De uitmalingsgraad is hierbij van hoog (volkorenbrood), naar laag (witbrood) en de kleur van donker naar lichtbruin en uiteindelijk wit.

Uit bovenstaande kun je vervolgens afleiden dat volkorenbrood meer voedingsstoffen bevat en gezonder is dan bruinbrood, welke vervolgens wel weer gezonder is dan witbrood. Uit witbrood is eigenlijk bijna alles wat brood gezond maakt verwijderd. Het bevat vrij weinig vitaminen en mineralen en is zeer laag in vezels. Hierdoor krijg je na het eten van witbrood vaak snel weer trek, wat ervoor kan zorgen dat je meer gaat eten en dus zwaarder wordt.

Dus, hoe donkerder het brood des te gezonder!

Dit wordt vaak gedacht, maar is dit ook zo? Het antwoord is nee, helaas niet.

Ook bruine broden kunnen gebakken worden van tarwebloem. In dit geval wordt de bloem een bruin kleurtje gegeven met gerstemoutmeel en gebrande suiker. Hierdoor lijkt het brood dus gezond, maar is het eigenlijk een wolf in schaapskleren!

Om er zeker van te zijn dat je een voedzaam brood koopt en niet alleen maar lege calorieën naar binnen werkt, kun je de bakker vragen om een volkorenbrood of in de supermarkt zelf op het etiket kijken. Op het etiket bij de ingrediënten hoort het ingrediënt volkorenmeel dan voorop te staan en geen tarwebloem.

Voedingswaarde

Tot slot de voedingswaarde van een sneetje witbrood, bruinbrood en volkorenbrood op een rij:

Type brood Calorieën Koolhydraten (g) Voedingsvezels (g) Vit. B6 (mg)* IJzer (mg)**
Volkorenbrood 81,9 13,65 g 2,345 0,036 0,7
Bruinbrood 82,6 15,015 g 1,75 0,025 0,49
Witbrood 87,5 16,73 g 0,91 0,013 0,28

 

Kortom

  • “Hoe donkerder het brood, des te gezonder het brood” is niet altijd juist. Een donker brood kan witbrood met een kleurtje zijn.
  • Volkorenbrood bevat meer dan de dubbele hoeveelheid aan voedingsvezels, vitamine B6 en ijzer ten opzichte van witbrood.
  • Kies je voor een brood gemaakt van volkorenmeel, dan ben je verzekerd van een voedzaam en vezelrijk brood, waarmee je de grote trek goed kunt stillen.

 

* De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram. Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

** De aanbevolen hoeveelheid ijzer voor volwassen mannen is vastgesteld op 9 milligram, voor volwassen vrouwen op 15 milligram. Ijzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees(waren) en in plantaardige producten, zoals aardappelen, brood en groenten.

 

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!