Gewichtstoename door steeds groter wordende porties

Verpakkingen in de supermarkt, borden in restaurants, bekers in bioscopen. Ongemerkt worden de porties die we kopen en voorgeschoteld krijgen steeds groter en voller. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen hierdoor meer gaan eten en drinken, waarvoor niet gecompenseerd wordt door bij een volgende maaltijd minder te consumeren.

Op deze manier krijgen we ongemerkt steeds meer calorieën binnen en worden we elk jaar weer iets zwaarder. Overgewicht en obesitas liggen daardoor op de loer, met alle gevolgen van dien.

Risico’s overgewicht

De risico’s die met het steeds vaker voorkomende overgewicht en obesitas gepaard gaan zijn dan ook niet niets. Zo verhoogt het de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, depressies en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Aangezien de verpakkingen in supermarkten en geserveerde portiegroottes nog niet kleiner lijken te worden, is het goed om zelf inzicht te krijgen in je gebruikelijke portiegroottes en of dit overeen komt met hetgeen je ook echt nodig hebt op een dag.

Hoe je dat kunt doen lees je hier:
  1. Jezelf voorzien van kleinere porties is al een eerste stap in de goede richting. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen 30 % meer eten als er een dubbele portie voorgeschoteld wordt, zonder dat men meer of minder verzadigd is! Je kunt dit doen door te eten van een kleiner bord en te drinken uit een kleiner glas.
  2. Weeg en meet eens een dagje wat je zoal eet en drinkt. Op de website van het voedingscentrum kun je zien hoeveel je ongeveer per dag nodig hebt.
  3. Mensen zijn vaak geneigd om bij een afhaalrestaurant voor een medium menu te gaan. Echter, de porties worden steeds groter. Een medium menu van nu is het large menu van vroeger, het small menu van nu het vroegere medium en zo verder. Laat je dus niet verleiden door alle marketing trucjes en kies vaker voor een klein menu.
  4. Laat je ook niet verleiden door alle aanbiedingen en megavoordeelverpakkingen in de supermarkt. Ongeveer twee derde van alle aanbiedingen zijn ongezonde producten. Grote kans ook dat je deze normaal gesproken niet eens in huis zou halen.

Kortom, neem zelf het heft in handen en weersta de verleidingen van grote porties, verpakkingen en aanbiedingen en voorkom dat extra kilootje elk jaar!

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!