Zijn light producten werkelijk light?

Light producten: producten met minder vet, calorieën of suiker. Ze worden als warme broodjes in de supermarkt verkocht en klinken zoveel verantwoorder, maar is het ook werkelijk zo? En helpen ze je wanneer je van plan bent om wat af te vallen?

 

Light, wat betekent het eigenlijk?

Allereerst is het goed om te weten wat de term ‘light’ inhoudt, voordat we ingaan op of het al dan niet gezond is en of het een aanrader is bij het bereiken van je ideale lichaamsgewicht.

De term ‘light’ is een voedingsclaim die niet zomaar gebruikt mag worden. In de wet zijn er een aantal zaken over vastgelegd. Zo mag deze term alleen gebruikt worden als het product minimaal 30% minder vet, calorieën of suiker bevat ten opzichte van het normale product.

De termen ‘lite’ en ‘verlaagd’ moeten aan dezelfde eisen voldoen als de term ‘light’ en betekenen dus eigenlijk hetzelfde. Verder dient, bij het gebruik van een van deze termen, op het product vermeldt te worden of het om een verlaging in vet, calorieën of suiker gaat.

Klinkt gezond dus! Bij het consumeren van minder calorieën, vet en suiker ben je immers goed bezig, toch??

 

De werkelijkheid

Light producten bevatten zoals gezegd minimaal 30% minder vet, calorieën of suiker. Het gaat hierbij om minimaal één van deze nutriënten of de calorieën, dus niet altijd minder vet én minder calorieën én minder suiker in één product.

Indien het om een product met minder suiker of minder vet gaat, is de kans groot dat een deel van het vet of suiker wordt vervangen door koolhydraten of eiwitten. Dit zorgt er vervolgens voor dat deze producten nauwelijks verschillen in calorieën ten opzichte van het originele product.

Een goed voorbeeld hiervan is chips en light chips met minder vet:

Voedingswaarde per 100 gram Chips Light chips
Energie (kcal) 541 490
Eiwit (g) 6 7
Koolhydraten (g) 51 64
Vetten (g) 34 22

Je ziet dat de light chips 35% minder vet bevat dan de normale chips, de term ‘light’ mag dus wettelijk gezien toegepast worden. Echter, als je kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten zie je dat deze met 25,5% zijn gestegen en de hoeveelheid eiwitten met 17%. Het aantal calorieën per 100 gram chips scheelt hierdoor slechts 9,4%.

Op een handje chips maakt dit een verschil van slechts 6 calorieën! De indruk die de producent met het product wil wekken met de term ‘light’ wordt hiermee te niet gedaan, want zo ‘light’, gezond en verantwoord blijkt het niet te zijn.

Het volgende voorbeeld van de vergelijking tussen frisdrank en light frisdrank laat een ander beeld van ‘light’ zien:

Voedingswaarde per 100 ml Cola Cola light
Energie (kcal) 42 0
Eiwit (g) 0 0
Koolhydraten (g) 10 0
Vetten (g) 0 0

Bovenstaande tabel laat zien dat cola light 100% minder calorieën en 100% minder suiker (koolhydraten) bevat dan de ‘normale’ cola. Om de zoete smaak te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van zoetstoffen die geen calorieën leveren. Hierdoor maakt het gebruik van cola light in plaats van normale cola wel degelijk een verschil in de calorie-inname en kan daardoor een positieve invloed hebben op je gewicht.

Het betekent echter niet dat (onbeperkt) light frisdrank gezond is. Water, thee en koffie zijn prima alternatieven.

 

Onderscheid maken

Om een goede keuze te kunnen maken tussen light producten en de normale producten, is het belangrijk dat je altijd de etiketten leest. Light producten zijn immers vaak niet slanker of gezonder dan de normale producten. Indien je gewicht wenst te verliezen is het verstandig om te kijken naar het aantal calorieën in het product. Is dit een noemenswaardig verschil ten opzichte van het originele product? Dan kan dit product bijdragen aan een vermindering van de hoeveelheid energie in je voeding.

Belangrijk om te weten is dat het niet perse nodig is om bij het afvallen gebruik te maken van light producten. Je kunt prima op een gezonde manier afvallen door simpelweg je portiegrootte aan te passen en te kiezen voor producten die van nature laag zijn in calorieën.

Vertel jouw netwerk over ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met jou op!