Handig die multivitaminen uit een potje! Heb je meteen alles binnen wat je nodig hebt! Wel zo gezond.. Toch?? Of sponsor je de fabrikant zonder er zelf écht beter van te worden? Ik heb het even voor je uitgezocht!

Multivitaminen              

Multivitaminen uit een potje bevatten alle vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Klinkt super gezond.

Vitamine A, D, E en K zijn de vet oplosbare vitamines. De overige vitaminen (alle B vitaminen en vitamine C) zijn in water oplosbaar.

Van de vet oplosbare vitaminen kun je in je lichaam een voorraadje opslaan. Dit geldt niet voor de water oplosbare vitaminen. Wat je hier niet van kunt gebruiken plas je gewoon uit. Een overdosis is daarom (bijna) niet mogelijk van de B vitaminen en vitamine C.

Een overdosis is daarentegen van de vet oplosbare vitaminen wel mogelijk, let daarom altijd op dat je hier niet te veel van inneemt. Het kan bij een overdosis namelijk nadelige effecten op je gezondheid hebben. Om dit te voorkomen volg je de instructies van de verpakking of van je voorschrijvend (huis)arts of diëtist op. Ga in elk geval niet op eigen initiatief allerlei supplementen combineren.

Dagelijks één tabletje dus!

Dagelijks één zo’n tabletje dekt je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Letten op een gezonde voeding lijkt hiermee ineens een stuk minder belangrijk.. Easy peasy!!

Jammer, maar helaas! Niets is minder waar. Multivitaminen kunnen een gezonde voeding niet vervangen. Een gezonde en gevarieerde voeding met volop volkoren(graan)producten, groente en fruit bevat veel meer dan alleen vitaminen en mineralen. Zo is een gezonde voeding rijk aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en andere bioactieve stoffen. Deze voedingsstoffen krijg je via een potje multivitaminen niet binnen.

Zijn ze eigenlijk wel nodig?

Oké, nu weet je wat erin zit en je weet dat een gezonde en gevarieerde voeding niet door een tabletje vervangen kan worden. Nu rest nog de vraag of ze überhaupt wel nodig zijn.

Hier kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Maar over het algemeen geldt dat als je gezond bent, je niet tot een van de specifieke doelgroepen behoort en je gezond en gevarieerd eet, je geen extra supplementen nodig hebt omdat ze dan geen bewezen positief effect hebben.

De specifieke doelgroepen die wel extra supplementen nodig hebben zijn:

  • Baby’s die borstvoeding krijgen (vitamine K),
  • Kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50, mannen boven de 70, mensen met een donkere huidskleur en mensen die onvoldoende buiten komen (vitamine D),
  • Vrouwen die zwanger willen worden en tijdens de eerste 8 weken van de zwangerschap (foliumzuur),
  • Veganisten (vitamine B12).

Voor deze doelgroepen worden specifieke supplementen geadviseerd, omdat ze een bewezen positief effect hebben. Daarnaast kan het zijn dat je (huis)arts of diëtist je om een andere reden een supplement of multivitaminen adviseert. Houd je hier dan wel aan en meld het even in de apotheek. Vitaminen kunnen namelijk een interactie veroorzaken met bepaalde medicijnen.

Conclusie

Multivitaminen zijn meestal niet nodig, ze hebben bij gezonde mensen met een gevarieerde voeding geen toegevoegde waarde. Losse supplementen kunnen bij specifieke doelgroepen daarentegen wel een waardevolle bijdrage aan de gezondheid leveren. Let bij vitamine A, D, E en K altijd op dat je er geen overdosis van neemt en volg het advies van de arts of diëtist op indien zij je een supplement adviseren. Meld het gebruik altijd bij je apotheek indien je ook andere medicijnen gebruikt of gaat gebruiken.

Vertel jouw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met jou op!