Vorige week verscheen in het nieuws: “Producten met veel suiker verliezen terrein. We kijken bewuster en kritischer naar hetgeen we eten en drinken…” Dat is nog eens goed nieuws! Dat suiker geen gezond goed is voor ons lichaam lijkt dus goed door te dringen. Maar, hoe zit dat nu met de meer ‘natuurlijke’ suikers, zoals honing of kokosbloesemsuiker? Zijn ze een goed alternatief voor de geraffineerde biet- of rietsuiker? Ik ben het voor je uit gaan zoeken.

Suikerdiscussie

De suikerdiscussie van de laatste tijd begint zijn vruchten af te werpen. We kopen minder suikerrijke producten, doordat we ons eten en drinken kritischer beoordelen. Een te hoge suiker consumptie is immers een goede voedingsbodem voor overgewicht en tandbederf.

Om minder suiker of suikervrij te eten verschijnen er allerlei boeken en websites met heerlijke recepten die je hierbij kunnen helpen. Als alternatief voor de geraffineerde biet- en rietsuiker (bekent als suiker uit de suikerpot..) wordt er regelmatig kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of honing gebruikt. Ook wel de meer natuurlijke suikers genoemd en ze worden regelmatig onder de term suikervrij geschaard. Of dit terecht is ben ik voor je uit gaan zoeken.

Voedingswaarde en glycemische index

Om het effect op de gezondheid van verschillende soorten suiker te beoordelen is het belangrijk om naar de voedingswaarde en de glycemische index (GI) te kijken. De GI is een term waarmee aangegeven wordt hoe snel de suikers van een product een stijging in onze bloedsuikerspiegel veroorzaken. Suikers die snel worden afgebroken tot glucose en daardoor snel in het lichaam worden opgenomen hebben een hogere GI dan de suikers die langzaam worden afgebroken en waarbij de glucose geleidelijk wordt afgeven aan het bloed. Producten met een lage GI zijn over het algemeen beter voor onze gezondheid, dit worden ook wel de langzame koolhydraten genoemd. Producten als zilvervliesrijst, volkorenpasta en fruit vallen hieronder. Witte rijst, brood en gebakken aardappelen zijn voorbeelden van producten met een hoge GI, ook wel de snelle koolhydraten.

In de vergelijking

Om de verschillende soorten suiker te vergelijken heb ik onderstaande tabel opgesteld.

Suikersoort Afkomst Samenstelling Calorieën/100g Vitamines en mineralen Glycemische index
Bietsuiker Suikerbiet 100% sucrose 400 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B en ijzer 65
Rietsuiker Suikerriet 100% sucrose 400 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B en ijzer 65
Kokos-bloesem-suiker Bloesem van kokosnoot-palmboom 80% sucrose en 20% losse glucose en fructose 380 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, zink en kalium 35-54
Ahornsiroop Esdoorn 65% sucrose en 35% water, losse fructose en losse glucose 260 Sporen van vitamine en mineralen, zoals vitamine B, calcium en ijzer 54
Honing Nectar van bloesem 80% suikers bestaande uit fructose, glucose, maltose, sucrose en 20% water 300 Sporen van vitaminen en mineralen, zoals vitamine C 55
  • Sucrose = glucose + fructose
  • Maltose = glucose + glucose
  • Fructose en glucose zijn enkelvoudige suikers

Conclusie

Uit bovenstaande vergelijking kun je opmaken dat alle suikersoorten een verschillende bron hebben, maar los daarvan toch allemaal bestaan uit een mengsel van fructose en glucose. Ahornsiroop en honing zijn in verhouding wat lager in calorieën, doordat het deels uit water bestaat. Wat betreft de vitamines en mineralen: dit gaat bij alle soorten suiker om sporen van. Dit wil zeggen dat alle suikersoorten geen belangrijke bron in onze voeding vormen van vitamines en mineralen. Als voorbeeld: honing bevat ongeveer 4 mg vitamine C per 100 gram, de aanbeveling voor vitamine C is 70 mg per dag. Om dit uit honing te kunnen halen zou je dagelijks 1,9 kg honing moeten eten. Dat dit niet heel gezond is hoef ik je vast niet te vertellen… De GI van alle soorten suiker ligt vrij dicht bij elkaar. Je ziet dat de ongeraffineerde suikersoorten iets lager zitten. Van kokosbloemsuiker wordt beweert dat dit een lage GI van 35 heeft, echter dit is gebaseerd op slechts één onderzoek. Of dit onderzoek betrouwbaar is, is nog te betwijfelen. Palmbloesemsuiker bevat immers nagenoeg dezelfde verhouding glucose en fructose en ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën als gewone suiker (2).

Om een lang verhaal kort te maken: SUIKER=SUIKER, ongeacht de bron hiervan. Let daarom ook op met de hoeveelheid natuurlijke suikers in je voeding, je lichaam reageert er namelijk precies hetzelfde op!

 

 

Bronnen:

  1. Voedingscentrum (2016) Glycemische index. Geraadpleegd via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
  2. TROS Radar (2014) Gezonde’ suikers met een verdachte bijsmaak. Geraadpleegd via http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/gezonde-suikers-met-een-verdachte-bijsmaak/

 

 

Reageer

reacties

Vertel uw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wilt u een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met u op!