Lekker lui aardbeien eten voor de tv en daar ook nog eens slank van worden, dat klinkt voor velen als muziek in de oren! Negatieve calorieën zijn voedingsmiddelen die meer energie kosten voor het lichaam om ze te verteren, dan de hoeveelheid calorieën die ze leveren. Hierdoor verbrand je dus calorieën, in plaats van ze eraan te eten en val je zomaar, al etend, af!

Dat is nog eens makkelijk afvallen..

Er zijn een heleboel voedingsmiddelen waarvan bovenstaande beweerd wordt. Denk aan fruit en groente zoals aardbeien, ananas, cranberries, frambozen, pruimen, papaja, courgette, bloemkool, andijvie, asperges, bleekselderij, sla, radijsjes, groene kool etc., etc.

Maar is dit ook werkelijk zo? Zijn er werkelijk voedingsmiddelen die je kunt eten waarbij je overtollige kilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen, zonder daar verder enige moeite voor te doen?

Helaas niet, dit is jammer maar helaas een fabel.. Het klopt wel dat je lichaam energie nodig heeft voor de vertering van je voedsel, maar dit is vele malen minder dan de energie die je voedsel levert. Om gewicht te verliezen dien je dus toch echt van die bank af te komen om meer te bewegen en je voedingsgewoonten aan te passen.

Maar..

Deze groenten en fruit kunnen je hier echter wel bij helpen. Vervang eens dat sneetje ontbijtkoek, de sultana of de liga in je pauze door een schaaltje rauwkost of een stuk fruit en je krijgt meteen een stuk minder (lege) calorieën binnen. Daarnaast levert het je, naast het voordeel van minder calorieën, een hele hoop meer vitamientjes, mineralen en vezels op. Met name door de vezels houd je langer een vol gevoel waardoor je minder moeite zult hebben om andere ongezonde tussendoortjes te laten voor wat ze zijn.

Conclusie

Negatieve calorieën bestaan niet, maar de groenten en fruit waarvan dit beweerd wordt (net zoals alle andere soorten groenten en fruit) leveren een gezonde bijdrage aan je voedingspatroon en kunnen je helpen om gezonder te eten en hierdoor indirect zorgen voor gewichtsverlies.

Vertel jouw netwerk over ons

About the author

Eefje (1986) is afgestudeerd als diëtist (2012, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Eefje werkt als zelfstandige diëtist en geeft naast individuele voedingsadviezen voorlichting over gezonde voeding en leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je een afspraak maken voor een consult?

Neem telefonisch contact op via: 06-20366248 of stuur een mailtje naar info@dietisteefjesmits.nl en ik neem contact met jou op!